מאמרים ומושגים בתחום הברקוד
ברקוד בכל מקום ?
 
לאחרונה אנו רואים ברקודים בכל מקום. ההטמעה המאסיבית של הטלפונים הסלולאריים החכמים בעולם בכלל ובישראל בפרט מעניקה למשתמשים יכולות מתקדמות שלא היו קיימות קודם לכן. לפני 11 שנה כאשר התחילה חברת ScanLifeבארה"ב להטמיע את קוראי הברקוד בטלפונים סלולאריים זו הייתה משימה קשה במיוחד.הטלפונים היו חסומים ליישומים חיצוניים והיה צורך לחתום על הסכמים עם יצרני הסלולאר כדי לאפשר זאת. כיום כל אחד רשאי להתקין איזו תוכנה שעולה על דעתו.
האפליקציות אשר המשתמשים מתקינים על המכשיר מעניקות כוח רב לכל משתמש של טלפון חכם. כיום בעל עסק יכול לסלוק כרטיסי אשראי באמצעות אפליקציית סלולאר, לסרוק ברקודים של העסק, ליצור ברקודים, לעדכן מלאי, לעדכן ולהתעדכן מתוכנת ה CRM, וכל זאת בעודו בשטח ומבלי להזדקק למסופון חיצוני.

האם אפשר כבר לזרוק את המחשב?
 
אנו רואים כעת מגמה בעולם אשר דוחקת את המסופונים ואף את המחשבים הניידים הצידה, בעוד מכשירי הטלפון החכמים לוקחים פיקוד ומאפשרים לבצע פעולות רבות. בתערוכת הסלולאר בברצלונה הוצג לראשונה ה Samsung Note אשר החל כעת שיווקו בארץ. היצרנים הגיעו למסקנה שיש ליצור מכשיר אשר גודלו יהיה בין אי פון לבין מחשבי הלוח - המכוניםTablet. מכשיר כזה יכול להציג נתונים רבים יותר, ונראה שבהחלט יש לו מקום בזירה.
נציגי מכירות נותני שירות ואף רופאים מתחילים להשתמש כיום באופן תכוף יותר במחשבי לוח כגון iPad ודומיו. המשקל הקליל, מערכת ההפעלה הידידותית מאוד, כמות האפליקציות האינסופית והיכולת הגמישה לכבות ולהדליק תוך שנייה את המכשיר לא מותירה את הצרכנים אדישים.
קניתי לאמא שלי שתחי' מכשיר 2 iPad  לפני כשנה והיא פשוט לא יכולה לעזוב את זה. לחשוב שלאדם מבוגר יחסית יש יכולת להתמודד בקלות עם מיטב הטכנולוגיה זהו הניצחון הגדול של מהנדסי המכשירים האלה. ניתן לשלב עבודה אך גם לקבל מבחר עצום של עיתונים, ספרים, תוכניות טלויזיה משחקים וסרטים היישר לתוך מחשב הלוח. עם זאת, אני עדיין מוצא חסרונות במחשבי הלוח ולכן אני לא רואה עדיין איך אנו זורקים את המחשב מהבית או מהמשרד. עדיין קשה מאוד לערוך מסמכי וורד, אקסל ומצגות. זה לא אומר שזה בלתי אפשרי, אך נוחות העריכה לא נוחה במיוחד. הייתי מסכם ואומר שמי שצריך בעיקר לקרוא חומר, לעיין בו, לעדכן בו אך לא לבנות אותו מחדש – מחשב הלוח ממש יספק אותו. אך מי שצריך לבנות מסמכים מורכבים ולעצב אותם וכו' – עדיף שלא יזרוק את המחשב בשלב הזה.

הכותב: שרון דניאל,מנכ"ל סקאן לייף ישראל

 

ספירת מלאי 2016– טיפים  לבעל העסק

כיצד ניתן לצמצם את השבתת העסק ? כיצד ניתן לבצע ספירה ממוחשבת מבלי לרכוש את המסופונים ?
 
 
סיום שנת המס מחייבת את בעלי העסקים להתארגן לקראת ספירות המלאי השנתיות. כל מי שהתנסה בתהליך זה מודע לכך   
 שבעת ספירת המלאי נמצאת החנות במצב של "קיפאון" ומושבתת, דבר הפוגע ברווחיות.  

 האם ניתן  לייעל את התהליך ולצמצם את ההשבתה ? התשובה תלויה בשיטת ספירת המלאי בה בחרתם. קיימת הבחנה  בין שיטות מיושנות וחדשניות. להלן  האופציות העומדות בפניכם:           
 
           ביצוע ספירת המלאי בעצמכם , בעזרתם של  עובדיכם הקבועים.
   ביצוע הספירה בעצמכם  באורח ידני.
   ביצוע ספירה עצמית תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ובמסופונים ממוחשבים.           
           העסקת גורמים מקצועיים שתחום התמחותם הינו ספירות מלאי.
         
אנו ממליצים לכם לבחון את מגוון פתרונות התוכנה והחומרה שעומדים כיום לרשותכם. יתכן כי תגלו שניתן לצמצם באופן משמעותי את מידת המאמץ והזמן הדרושים לביצוע התהליך. פנינו אל גורמים מומחים בתחום, המתמחים במתן שירותי ספירות מלאי,ובדקנו עבורכם כיצד ניתן  לייעל את התהליך  ולחסוך כסף.
 
פרויקט של ספירת מלאי יכול להימשך מספר ימים.  בשל שיקולים עסקיים הוא מבוצע לעיתים במקביל לפעילות המכר.  אם  בעל החנות מחליט שלא לסגור את החנות, יתכן מצב של יציאת סחורה בעיצומו של תהליך הספירה. במקרה כזה נדרש לבצע התאמות בשלב מאוחר יותר. התאמות כאלו  מסרבלות  את התהליך, מייקרות  אותו  ומהוות פתח לטעויות.
להלן סקירה  תמציתית של  השיטות הנפוצות.
 
אופציה מס' 1: ספירת מלאי בשיטה הידנית והמיושנת
בשיטה זו  מתבצעת הספירה בשני שלבים: בשלב הראשון עוברים הסופרים בחנות ומבצעים רישומים ידניים של מק"ט וכמות. בשלב השני הם מקלידים את  הנתונים באופן ידני לתוך המחשב. חסרונה של השיטה נובע מהיותה ידנית ב- 100%,  ולכן  זמן הספירה ארוך יותר. בנוסף לכך קיים  סיכוי לטעות בכל אחד משני  השלבים.
 
אופציה מס' 2 : ספירת מלאי בשיטה הטכנולוגית והממוחשבת – ע"י מסופונים 
בשיטה זו נעשה שימוש במסופונים ייעודיים אשר נועדו לספירת מלאי. כל מסופון  כולל קורא ברקוד. העובד סורק באמצעותו את מספרו הקטלוגי של המוצר ומייד אח"כ הוא מזין בו את הכמות. אחד היתרונות של שיטה זו הינו העובדה כי ניתן להזין למסופון את קטלוג הפריטים של העסק. הדבר מונע טעויות בזיהוי המק"ט. השיטה מפשטת את תהליך ספירת המלאי: זמן הקריאה מתקצר, שכן המסופון "קורא" את המוצר ישירות מן המדף.  בנוסף נחסך שלב השני של הקלדת הכמויות ושאר הנתונים למחשב. הדבר מתבצע  באופן אוטומטי. הראל מציין כי " הטכנולוגיה והמיחשוב מבטיחים אמינות בספירה. השימוש במסופון מעלה את רמת הדיוק ומגביר  את הבקרה."
 
דוגמא למסופון יעודי למטרה זו הינו הוא ה 630HT של Unitech. מכשיר זה פשוט וידידותי לעובדים בשל העיצוב האגרונומי הייחודי שלו. הוא נוח לאחיזה ביד אחת, היד השנייה משוחררת למשימות הספירה. הצג שלו רחב, מכיל 8 שורות והינו קל לקריאה.
 
  
           שאלה מהפורום:"כיצד ניתן לבצע ספירה ממוחשבת מבלי לרכוש את המסופונים ?"
 
אחת הפניות בפורום התייחסה לנושא עלויות המחשוב. בעלי עסקים מבקשים להתייעל ומתעניינים בספירת מלאי ממוחשבת, אך הם נרתעים מרכישת ציוד יקר שישמש אותם לתקופה קצרה בלבד, למשך הספירה השנתית בלבד. בימים אלו של מיתון רכישת ציוד לספירת מלאי יכולה להוות הוצאה מכבידה על העסק.   מצאנו כי ניתן להימנע מרכישה. תוכלו למצוא ספקים אשר משכירים מסופונים למטרה זו. מסופונים אלו יודעים להתממשק עם תוכנות רוב תוכנות ניהול המלאי השכיחות.
 
 
אופציה מס' 3: ספירת מלאי באמצעות ספקי שירותי ספירת מלאי - השיטה הממוחשבת המלאה
קיימת כיום נהירה של ארגונים לשירותי מיקור חוץ, זאת משיקולים של חיסכון בעלויות. קיימת הנחה כי גוף מתמחה יבצע את העבודה טוב יותר, במיומנות ובזריזות,  תוך ניצול הידע המצטבר והעשיר שלו. מגמה זו חלה גם על ספירות המלאי השנתיות. בעלי  חנויות ומנהלי ארגונים רבים מבקשים כי יבצעו עבורם את מלוא תהליך ספירת המלאי שלהם. קיימות כיום חברות נישה ייעודית למטרה זו בלבד. שיטה זו  מאפשרת לספק דיווחים בזמן אמת, אשר נדרשים במקרים רבים, כגון בעת ביקורת פתע של רואה החשבון, בעת ספירת מוצרים יקרים מאד וכיו"ב.   
לשיטה זו, המכונההשיטה הממוחשבת המלאה,  יתרון על פני שאר השיטות. מטבע הדברים ספק השירות מנוסה, מיומן וניטרלי.  הנהלת החברה יוצאת  איפוא נשכרת מהתהליך, שכן במסגרת הפרויקט  היא זוכה לקבל תמונת ראי אובייקטיבית אמיתית של מצב העסק.        
 
לסיכום
ספירת מלאי שנתית באמצעות עובדי העסק, ידנית או ממוחשבת , אשר מתבצעת ללא מיומנות עלולה להאט את הפעילות העסקית ולפגוע ברווחים. ספירה ממוכנת ויעילה, לעומתה, אשר מתבצעת בידיים מיומנות תוך מינימום זמן, מספקת נתונים אמינים ומדויקים, מאפשרת התנהלות רציפה של העסק ויכולה לחסוך לכם  !!!
בהצלחה !
 
הכותב הוא מוטי הראל, מנכ"ל חברת נקסט-ליין מקבוצת איידינקסט, בעל תואר שני בהנדסת אלקטרוניקה מהטכניון בחיפה.
בעל ניסיון של למעלה מ-30 שנה בתחום איסוף נתונים אוטומטי.
 

 

 מהו ברקוד

ברקוד עצמו אינו מכיל מידע על המוצר עליו הינו מוטבע, הוא פשוט מהווה קישור בין המוצר למאגר המידע שבו ממוקם כל המידע על המוצר הנ"ל.
 
דרכי קריאת הברקוד
ראשית יש לחבר מוצר/התקן המסוגל לקרא ולתרגם את הברקוד כגון:
 
Barcodes Wands
מוצרים אלו מאוד נפוצים היכן שהמחיר הינו פקטור משמעותי, נפוץ מאוד בבתי חולים היכן שישנה דרישה לחיבור ישיר למסוף, במקרים בהם מעוניינים לחברם ישירות למחשב או לנייד יש למקם מקודד חיצוני לתרגום הקריאה כתוצאה נקבל מוצר יקר יותר מפתרונות אחרים.
מלבד זאת ראש/סורק הwand  יכול להישרט או להתלכלך ובך לפגום בקריאה . בנוסף לכך יש להחזיקו בזווית מסוימת ולהעבירו על הברקוד במהירות מסוימת לקבלת קריאה טובה דבר המכביד מאוד על העבודה השוטפת.
 
CCD Barcode Reader
קוראי CCD מיועדים להיות יותר אגרסיביים, כלומר מוצר היכול לקרא ברקוד במהירות וביעילות.
בכל זאת יש לו שני מגבלות :
א. אינו יכול לקרא ברקוד ממרחק העולה על 4"
ב. אינו יכול לקרא ברקוד הרחב יותר מגודל פני המכשיר הקורא.

 
Laser Barcode Reader
קוראי הלייזר הינם כנראה ההתקנים הנפוצים ביותר הקיימים בשוק.ביכולתם לקרא ברקוד ממרחק רב , אי לכך מהווים פיתרון נאות ואידיאלי למחסנים או ניהול מלאי ועוד אפליקציות רבות.
 
Barcode Imager
אין באפשרות כלל הסורקים שהוזכרו לעיל לקרא מטריקס קוד או ברקוד דו מימדי (PDF)
סורקים אלו מופיעים בשני אופנים כאשר האחד סורק את הברקוד מלמעלה למטה והשני משמש מעין מצלמה ההופכת ומתרגמת את הקריאה למידע עבור המחשב.
 
Host Connection
כל ההתקנים שהוזכרו משמשים למקם מידע במערכת עם מחשב מארח, ובאופן דרמטי לזרז את פעולת הזנת המידע למערכת והורדה באופן משמעותי את הסיכוי לטעות.
החיבור הנפוץ ביותר נקרא “Keyboard Wedge” בקונפיגורציה זו הסורק "מחובר" בין חיבור הPS2 במחשב לבין המקלדת ובכך מאפשר למשתמש הזנת נתונים ללא צורך בשינוי במחשב ותצורתו. קיימים חיבורים נוספים כגון: USB ,RS232,חיבור להתקנים של קופות רושמות

 נכתב ע"י שמעון מנצור

מצגת בסיסית על תחום הברקוד ושימושים שלו 

מצורף לינק למצגת : הקישו על לינק זה 

מערכת ברקוד לעסק שלכם

פתרונות סימון ע"י מדבקות ברקוד קיים החל ממוצרי מזון, תרופות, כלי עבודה, אריזות, סימון תכשיטים, צמיד לחול בבית חולים וכ"ו.
הפחתת טעויות
הקלדה: הקלדה ידנית למחשב חשופה לרישום לא מדוייק. כשאתה מדבר עם לקוח לצורך מעקב אחר חבילה או לרשום מלאי, אתה יכול לטעות  בלחיצה על המקש הלא נכון במקלדת.
אדם ממוצע מבצע שגיאות אחת ל-300 תווים. פתרונות סריקת ברקוד דיוק כמעט 100 אחוז. האם העסק שלך יכול להרשות לעצמו לקחת את הסיכון הזה?
שלא נדבר על חיסכון בזמן עבודה שמתבטא בסוף חודש לשעות עבודה שמשולמות לחינם, שווה לחשוב איך חוסכים את זמן ההקלה והטעויות , ותוך כמה זמן מחזירים את עלות ההשקעה.
 נכתב ע"י שמעון מנצור